Serwis informacyjny · służebność przesyłu · odszkodowania za urządzenia przesyłowe
Aktualizacja: październik 2026
Poradnik

Służebność przesyłu a podatek - czy trzeba zapłacić PIT od wynagrodzenia?

Dostajesz pieniądze za słup, linię albo gazociąg na działce i zastanawiasz się, ile z tego zabierze urząd skarbowy? Przy najważniejszym z roszczeń odpowiedź brzmi: nic. Wyjaśniamy, co mówi ustawa i które części rozliczenia wymagają ostrożności.

Pytanie o podatek pada w niemal każdej rozmowie o słupie na działce. To zrozumiałe - skoro w grę wchodzi jednorazowa, często niemała kwota, nikt nie chce się potem zdziwić wezwaniem z urzędu. Dobra wiadomość jest taka, że dla głównej części rozliczenia sprawa jest jasno uregulowana w ustawie.

Krótka odpowiedź

Wynagrodzenie, które właściciel działki otrzymuje za ustanowienie służebności przesyłu, jest zwolnione z podatku dochodowego od osób fizycznych. Nie płacisz od niego PIT i nie wykazujesz go jako dochodu do opodatkowania. Dotyczy to zarówno wypłaty na podstawie ugody z przedsiębiorstwem przesyłowym, jak i kwoty zasądzonej przez sąd.

To istotne, bo wynagrodzenie za ustanowienie służebności jest zwykle największym ze świadczeń, jakie przysługują właścicielowi gruntu z urządzeniami przesyłowymi. Czym są pozostałe, wyjaśniamy w poradniku o tym, czym jest służebność przesyłu.

Podstawa prawna - art. 21 ust. 1 pkt 120a ustawy o PIT

Zwolnienie nie wynika z uznaniowej praktyki urzędów, tylko wprost z ustawy. Art. 21 ust. 1 pkt 120a ustawy o podatku dochodowym od osób fizycznych zwalnia z podatku wynagrodzenie otrzymane za ustanowienie służebności przesyłu w rozumieniu przepisów prawa cywilnego.

Przepis stosuje się do wynagrodzeń uzyskanych od 1 stycznia 2014 r. i - co ważne - nie ogranicza się do rolników ani do gruntów rolnych. Korzysta z niego każdy właściciel nieruchomości, także osoba, która ma słup albo transformator na działce budowlanej czy siedliskowej. Stanowisko to potwierdzają również nowsze interpretacje indywidualne Dyrektora Krajowej Informacji Skarbowej.

Zapamiętaj: wynagrodzenie za ustanowienie służebności przesyłu jest zwolnione z PIT na podstawie art. 21 ust. 1 pkt 120a ustawy o podatku dochodowym - niezależnie od tego, czy działka jest rolna, czy budowlana.

A co z pieniędzmi za lata wstecz?

Oprócz wynagrodzenia na przyszłość właścicielowi często przysługuje osobne roszczenie - wynagrodzenie za bezumowne korzystanie z nieruchomości za lata, w których urządzenie stało na działce bez tytułu prawnego. To odrębne świadczenie i jego sytuacja podatkowa nie jest tak jednoznaczna. Zwolnienie z art. 21 ust. 1 pkt 120a mówi wprost o wynagrodzeniu za ustanowienie służebności, a nie o rozliczeniu za przeszłość.

Dlatego to, jak zostanie opodatkowana kwota za bezumowne korzystanie, zależy od tego, jak dokładnie zakwalifikuje ją ugoda lub wyrok. Tę część najlepiej potwierdzić z doradcą podatkowym albo w urzędzie skarbowym, zanim podpiszesz dokumenty. Samo roszczenie i to, za ile lat wstecz można go dochodzić, opisujemy w tekście o bezumownym korzystaniu i przedawnieniu.

Odszkodowanie za obniżenie wartości działki

Trzecim elementem rozliczenia bywa odszkodowanie za trwałe obniżenie wartości nieruchomości, bo urządzenie i pas wokół niego ograniczają zabudowę i użytkowanie gruntu. Podobnie jak przy bezumownym korzystaniu, to świadczenie ma własny charakter i nie mieści się automatycznie w zwolnieniu dotyczącym wynagrodzenia za służebność. W praktyce dużo zależy od sposobu sformułowania ugody. To kolejny powód, by w dokumencie wyraźnie rozdzielić poszczególne kwoty.

Czy dostanę PIT-8C

Zdarza się, że przedsiębiorstwo przesyłowe wystawia informację PIT-8C od wypłaconych kwot. Sam fakt otrzymania takiego dokumentu nie oznacza jeszcze, że musisz zapłacić podatek. Jeśli świadczenie jest objęte zwolnieniem ustawowym, pozostaje zwolnione niezależnie od tego, co trafi do urzędu. W razie wątpliwości albo rozbieżności w dokumentach można wystąpić o indywidualną interpretację podatkową, która daje ochronę na wypadek sporu z fiskusem.

Pamiętaj też, że podatek to jedno, a wysokość samego roszczenia to drugie. Ostateczną wartość świadczeń w konkretnej sprawie ustala rzeczoznawca majątkowy. O tym, kto i za co płaci w trakcie postępowania, przeczytasz w poradniku o kosztach sprawy o służebność.

Na co uważać

Przepisy podatkowe i ich interpretacje potrafią się zmieniać, a każda sprawa ma swoją specyfikę. Informacje w tym artykule opisują stan prawny na wrzesień 2026 r. i mają charakter ogólny - nie zastępują porady doradcy podatkowego ani interpretacji urzędu skarbowego. Najważniejszy wniosek pozostaje jednak stabilny: od głównego wynagrodzenia za ustanowienie służebności przesyłu co do zasady nie zapłacisz PIT, a to zwykle największa część rozliczenia.

Sprawdź bezpłatnie, ile może być warta Twoja sprawa →

O redakcji Słupowe.pl Serwis prowadzi PJ&AB Sp. z o.o. z Poznania. Na co dzień pomagamy właścicielom działek ustalić, czy przez ich grunt przebiega infrastruktura przesyłowa bez uregulowanej służebności. Treści opieramy na przepisach Kodeksu cywilnego i orzecznictwie sądów, a kwoty roszczeń zawsze ustala rzeczoznawca majątkowy. Artykuły mają charakter informacyjny i nie zastępują porady prawnej. Więcej o serwisie →
Następny artykuł Ugoda z zakładem energetycznym za słup - czy podpisać propozycję? →